Várossá válásának évfordulóját ünnepelte Tiszaföldvár

Megosztás

Várossá avatásának 30. évfordulóját ünnepli idén Tiszaföldvár. Ennek alkalmából rendezték meg a városi rangot viselő Tiszaföldvár jubileumi ünnepségét a Városi Művelődési Ház nagytermében.

Az ünnepség díszvendége Jakab István, az országgyűlés alelnöke volt. A vendégek között üdvözölték többek között Herczeg Zsoltot, a térség országgyűlési képviselőjét, Szabó Ferenc Lajost, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés tagját, Bíró Esztert a Kunszentmártoni Járási Hivatal osztályvezetőjét, Molnár István és Farkas Imre nyugalmazott országgyűlési képviselőket, a képviselő-testület tagjait, Erdős Hanna alpolgármestert, Hajós Attiláné dr. Szlama Katalin címzetes főjegyzőt és Csala István aljegyzőt.

Az ünnepségen nagy számban jelentek meg a helyi intézmények, egyesületek, alapítványok vezetői és tagjai is, továbbá a korábbi években Pro Urbe, valamint szakmai díjakkal kitüntetett lakosok.

Perei Norbert és Fábián Alexa néptáncot adott elő

A Tiszaföldvár városért díj kitüntetettjei közül külön üdvözölték azokat, akik a Covid-világjárvány miatt csak szűk körben vehették át díjukat az elmúlt években: Nagy Ferenc vállalkozót (2020), Molnár István volt országgyűlési képviselőt (2021) és Vass József Zsolt építészmérnököt (2022).

Az ünnepség elején a Himnusz első versszakát közösen énekelték a megjelentek, majd a 200 éve született nemzeti imádság további szakaszait Turek Miklós, többszörösen díjazott színművész, a VerSzínház alapítója szavalta el.

A vendégeket Hegedűs István köszöntötte, majd ezt követően a várossá avatás óta eltelt 30 év eredményeit, a városi ranggal járó kötelezettségeket, nemzetközi kapcsolatait ismertette.

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő a város lakóinak ősei által végzett hatalmas és küzdelmes, de eredményes munkáját idézte meg. Életüket, elszántságukat, kitartásukat példaként állította a jövő nemzedékei elé. Közös munkára, gondolkodásra, tettekre biztatta a város lakóit és vezetőit, amelyhez saját munkáját és tudását is felajánlotta.

Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke rövid történelmi visszatekintés után az Országgyűlés nevében köszöntötte Tiszaföldvárt és lakóit. Megemlítette a várossá avatás fontosságát, amely egy mérföldkő lett a város életében. Igazodó pont, amely útjelző a lakosok és polgárok számára.

Az ünnepi beszédek és köszöntők között jászsági néptáncokat adtak elő a Ruca-Ruca Néptánccsoport szólótáncosai, Perei Norbert és Fábián Alexa (felkészítőik Pete Gáborné és Kis Péterné néptánc oktatók voltak).

Molnár István nyugalmazott országgyűlési képviselő 1993-ban a Tiszaföldvárt is magába foglaló választókörzet képviselője volt. Visszatekintésében a rendszerváltás idején városi rangra emelkedő település politikai, társadalmi és gazdasági életét elevenítette fel. A felnövő nemzedékeknek útravalóként kitartó és becsületes, a városhoz méltó munkát, életet és jövőt kívánt.

Ezt követően az idén 200 éve született Petőfi Sándorra emlékezett Turek Miklós színművész, aki a költő egy kevésbé ismert, ám az ünnepi alkalomhoz illő gyönyörű versét szavalta el.

Már hagyomány, hogy a Tiszaföldvárért huzamosabb ideje kimagasló közéleti, társadalmi, gazdasági munkát végző személyek tevékenységét a legmagasabb szintű városi díjjal jutalmazzák.

Az idei esztendőben a Tiszaföldvár városért (Pro Urbe) díjat Vass Zoltán, a Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője vehette át.

Vass Zoltán Pro urbe díjat vehetett át

A díjjal járó ezüst érmét a rendezvény díszvendége, Jakab István, a magyar Országgyűlés elnöke adta át, a díj oklevelét Hegedűs István, Tiszaföldvár város polgármestere nyújtotta át. A díjazott életútját Sipos Leila, a Hajnóczy József Gimnázium diákja ismertette (felkészítő tanára Molnár Katalin volt).

A programot záró produkcióként a jövőre 100 esztendős Tiszaföldvári Férfikórus műsorát tekinthették meg a vendégek, akik egy ünnepi dalcsokorral kedveskedtek a városnak. A kórust Szabó Zsolt karnagy vezényelte.

Az ünnepség végén a megjelentek a Szózatot énekelték el a kórussal közösen, majd a Pro Urbe díjassá lett Vass Zoltánt üdvözölték.

Tiszaföldvár 1886-ban járási székhely lett. 1950-ben azonban megszűnt járási székhely lenni, mivel e szerepet Kunszentmárton vette át.

1993. január 1-jén Tiszaföldvár városi rangot kapott.

Forrás: Földvári Hírlap Facebook

Fotók: Szabó Ferenc Lajos és Herczeg Zsolt Facebook

Kapcsolódó cikkek